5 Films uit 2018 die je gezien moet hebben

Het jaar 2018 is een mooi jaar gebleken voor de filmwereld. We mochten kennismaken met diverse uitstekende films. 

Maakjeeigenspeelfilm.nl heeft in willekeurige volgorde vijf films uitgekozen. Op basis van verhaal en entertainment, maar ook kwaliteit van het filmen en bewerken: van deze films kun je wat leren.

1. Overlord

Overlord houdt het midden tussen een oorlogsfilm en een horrorfilm, maar wel op een fijne wijze. Een Amerikaanse compagnie landt tijdens operatie Overlord in Normandië en komt hier in een dorp terecht waar een radiotoren moet worden opgeblazen.

Al snel blijken er echter bijzondere experimenten te worden uitgevoerd door de Duitsers. Blikvangers zijn de openingsscène, wat ons betreft de beste filmscène van het jaar, maar ook de geluidsmix.

2. Bohemian Rhapsody

Het is bijna valsspelen, een film die leunt op de muziek van rockband QueenBohemian Rhapsody gaat over de opkomst van de band tot het wereldberoemde optreden tijdens Live Aid. Daarbij wordt met name het leven van Freddie Mercury gevolgd.

De muziek is vrijwel volledig ingezongen door een coverartiest, gecombineerd met de originele stem van Mercury. Het resultaat is een prachtige film, weliswaar vrij positief ingestoken, met mooie muziek.

3. The Old Man & His Gun

The Old Man & His Gun is het slotakkoord van filmlegende Robert Redford en alleen al om deze reden een film om te gaan bekijken.

Het is een film voor de echte fimliefhebber: het tempo ligt vrij laag en de klassieke climax van de mainstreamfilm is er ook niet perse. Toch boeit de film continu, is er een uitstekende chemie tussen de hoofdrolspelers en ook het camerawerk erg puik.

4. Halloween

Er zijn al een groot aantal Halloween-films geproduceerd rond de enge Mikael Myers, maar sinds de jaren tachtig viel het altijd consequent tegen. Dat is met de 2018-film eindelijk voorbij, want deze film overtreft veel verwachtingen.

Michael Myers is terug en enger dan ooit. De film is eng en in zekere zin een klassieke Halloween-film. Tegelijkertijd weet de film veel overdreven clichés te ontwijken, waardoor het een boeiend geheel is.

5. BlacKkKlansman

Het gedramatiseerde verhaal van BlackkKlansman is een bijzondere: de eerste zwarte agent van het lokale politiekorps infiltreert bij nota bene de Ku Klux Klan.

Het is onwaarschijnlijk, maar waargebeurd. De film brengt mooi de sfeer weer van de tijd, en schuwt daarbij – uiteraard – niet de mindere onderdelen, zoals steevast racisme.

De film is een mooi geheel, hoewel met name de eerste helft goed in beeld is gebracht en zorgt voor een mooie opbouw.