5 Klassiekers die geen enkele filmfanaat gemist mag hebben

Wat zijn nou de echte filmklassiekers? Je kent ze vast wel, de mensen die de klassiekers nog nooit gezien hebben. Waar moet je beginnen als ze bijna geen enkele gouwe ouwe gekeken hebben?

Maakjeeigenspeelfilm.nl heeft een lijstje samengesteld van vijf films die bovenaan het lijstje zouden moeten staan volgens ons.

1. Shawshank Redemption (1994)

De klassieker der klassiekers: Shawshank Redemption. Het verhaal over de bankier die is veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Volgens hemzelf heeft hij het nooit gedaan, maar hij moet twee levenslange gevangenisstraffen uitzitten.

De bankier (Andy Dufresne) ontsnapt, maar het gaat met name om zijn personage en de symboliek die de film zo goed maakt.

2. Forrest Gump (1994)

Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get. Het is tegenwoordig een ingeburgerde uitdrukking in de Engelstalige landen. Forrest Gump, over het leven van een laagbegaafd persoon die een rollercoaster van een leven doormaakt, is volgens velen de mooiste film ooit gemaakt.

De jonge Tom Hanks steelt de show met zijn vertolking van Forrest en iedereen zou deze film minimaal één keer gezien moeten hebben.

3. La vita è bella (1997)

La vita è bella is de enige niet-Engelse film in deze lijst. De film gaat over een vader en een zoon van Joodse komaf in Italië, die naar een concentratiekamp worden gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De vader probeert zijn zoon positief te houden door te doen alsof het een spelletje is, terwijl de twee in werkelijkheid door de meest barbaarse tijd van hun leven gaan. Een meesterwerk, maar wel een verdrietig meesterwerk.

4. The Green Mile (1999)

De tweede film met Tom Hanks in de lijst, vijf jaar na zijn succes met Forrest Gump. De film, op basis van het eveneens succesvolle boek, brengt het verdrietige verhaal van John Coffey prachtig en intens in de huiskamer.

Hoewel iedereen waarschijnlijk weet hoe de film verloopt, blijf je toch met een brok in je keel achter na de film.

5. Whiplash (2014)

De enige recente film uit dit lijstje: Whiplash. Toch is het voor ons nu al een film die een klassieker is, of daar over een paar jaar bij zal horen.

De film met Miles Teller gaat over een ambitieuze drummer en zijn harde weg naar de top. Met name de bijrol van Simmons is geweldig, waar hij overigens ook een Oscar voor won.